Крихти історії про бойківський рід Надичів


Надичі (Nadycz, Nadich, Nodich, Najdich, Nadytsch) – бойківський рід, який щонайменше від XVIII ст. мешкає донині в основному в селі Верхнє Висоцьке, Турківський р-н, Львівська обл. 


Як фіксує словник Павла Чучки, то прізвище походіть, ймовірно: від південно-слов’янського жіночого імені «Nada» або від українського чи молдавських його відповідників «Надя» та «Нада», які кінець-кінцем є перекладом з грецької, що означає «надія» (див. Прізвища закарпатських українців : Іст.-етимолог. словник / Павло Чучка; наук. ред. В. Німчук. – Львів: Світ, 2005. – С.404.). За даними сайту ridni.org в Україні налічуємо 486 осіб з прізвищем Надич, з них 163 компактно мешкає в Турківському районі. Деякі представники роду також осіли і в Дрогобичі. Припускаю (з огляду на ДНК-тести), рід міг бути прийшлим зі Словаччини або Угорщини.

Греко-католицькі метричні книги Верхнього Висоцька фіксують трьох найстаріших за роками та в одному поколінні чоловіків-носіїв прізвища, котрі народилися у першій половині XVIII ст. і були братами або кузенами:

1.МАКСИМ НАДИЧ (бл.1722-1787),
2.МИХАЙЛО НАДИЧ (бл.1723-1819),
3.ВАСИЛЬ НАДИЧ (бл.1729-1807).

Також фіксуємо ще четвертого – СЕМЕНА НАДИЧА, але окрім однієї його доньки Катерини Павкової з Надичів (бл.1747-1827) та її подальшої лінії ми більших відомостей про рід Семена не знаємо.

Умовно ми нащадків "старших" згаданих Надичів ділимо на великі родинні лінії Максимових, Михайлових та Василевих.
 
Родини трьох згаданих жили на початку села біля річки Стрий в початкових номерах будинків і від них походять усі Надичі Верхнього Висоцька. У Комарниках зустрічається варіант прізвища як «Найдич». У США нащадки використовують ще форму прізвища «Nodich».

Найтісніше Надичі переплетені із родиною Шепідів, також дуже часто Надичі одружувалися між собою. Загалом з Надичами через шлюби споріднювалися ще такі роди з 1797-1880 як Цікові, Грици, Пукици, Матляки, Пелюхи, Даньків-Романовичі, Сидори, Півкачі, Іванишини, Кузани, Черепанини, Шушняки, Цольци, Посоленики, Тицандишини, Пірили, Шарани, Романишини, Мельниковцьові, Попівняки, Локоцькі, Жанкові, Демкові, Шуляки, Плисканичі, Бойкові, Дусини, Мершинці, Чайки, Марцишаки, Фіалковські, Шмігани, Рики, Смутки, Єреги, Ступницькі.

Ще в Надичів, як помітив, часто можна зустріти сірі або блакитні очі. Зокрема, так є в моїй родинній лінії. Чи ще в когось так є, то пишіть в коментарях.

До речі, серед Надичів виокремлюють в одній родовій гілці кілька різних родин Надичів про які мені поки відомо:

1. Серед них є так звані «Надичі Польські», це нащадки Олександра Надича (1895-?), який по лінії своєї бабці походить із роду Вериг. Олександр Надич одружився із моєю двоюрідною прабабцею Анастасією з Теклиних Надичів (1898-?). Може Ви чули про Надичів Польських, або про його сина електрика, якого ще називали Мироном Польським?

2. Є також так звані «Надичі Теклинці». Це нащадки Олекси Надича (1864-?) та Теклі Козорищак з Комарників (1870-?), в яких було 10 дітей: Михайло Надич (1889-?), Олександр Надич (1892-?), Катерина Надич (1895-1920), Анастасія Надич (1898-?), Микола Надич (1900-1975, від нього йде мій рід), Йоанна Надич (1903-?, дружина Василя Черепаниного, його внук Богдан Черепанин 1955 р.н., який мені троюрідний вуйко), Марія Надич (1906-?), Анна Надич (1908-1909), Іван Надич (1915-1926), Анна Надич (дружина Федора Громика (1911-бл.1970).

3. «Надичі ФрАнцузи». Це нащадки Михайла Надича (1889-1937, дружина Марія Черепанин, 1895 р.н.), котрі проживають у Франції та в Україні. Михайло був сином Олексія Надича та Теклі Козорищак. В Михайла були ще діти: Янек і Янка. В Борині живе Марія, донька Янека Француза, а у Висоцьку зять Толік (здається, з Височанських), чоловік його старшої доньки Галини. Янек був одружений на Юлії Германці, яка є, як розповіли, племінницею православного митрополита Макарія. В Янека Француза ще є сини – Михайло (1966 р.н.) та Іван (бл. Р.н.1868), обидвоє священники у Харкові. Покійний Янек є хресним моєї цьоці Юлії Рубель.

Найстаріша представниця із Надичів, це Аполонія (1922-2022), яка померла в США:

Аполонія Надич

Текст із клепсидри (джерело): 
Pauline Schaps,100, of Lansdale, PA died quietly in her sleep Thursday May 26, 2022. Pauline was the beloved wife of the late Frank Schaps who served as Inspector in The US Navy. She was also preceded in death by her son, Arthur Robin Jr, his daughter Eva, and her first husband Arthur Robin, who served in the US Navy. While escaping the Bolsheviks’ invasion of their home in the Ukraine, Pauline was born at sea in the hull of a cargo vessel to parents Mary and Alexander Nodich. Pauline was a first generation American, and eventual English translator for her parents. Pauline was a devout Catholic, passionate bingo player, and a detailed story teller. She worked as a team leader at Solid State Scientific in the early 70s, but was most proud of her work as a private nurse in Fort Washington earlier in her life. Pauline was the last of six siblings to enter the kingdom of heaven, and is survived by her beloved daughter Annette Robin, and her grandchildren Shawn Gilmartin, Mathew Robin, and Kimberly Snyder, as well as her great grandchildren Tanner, Charles, Grace, Christy, Phillip and Meghan, three great great grandchildren, and many nieces, nephews, and cousins. Before her passing, Pauline asked that the funeral be a casual event. Friends and family are invited to attend her graveside service at Whitemarsh Memorial Park Cemetery 1169 Limekiln Pike, Ambler, PA 19002 on Friday, June 3rd at 11:00 am.

Микола Надич (Nic Nadycz, b.1947), (мені він 5-юрідний дядько), що живе в Австралії, працював в пожежній службі Гардена (Murrumburrah-Harden, Australia). Народився в Німеччині, в Аугсбурзі, в таборі. Служив армії та 13 місяців провів в Малайзії. Захоплюється фотографією. Більше про нього в статті: "NIC NADYCZ OAM – MEDAL OF THE ORDER OF AUSTRALIA".

Микола Надич (Nic Nadycz). Джерело фото: twintowntimes.com.au


З Надичів також походять знані дрогобицькі художники-близнюки Грехи (по одній лінії вони мені 8-юрідні брати).

Художники брати Грехи - Сергій та Віталій. 
Джерело фото: drohobych.city
 

Я дослідив та зібрав усі гілки Надичів та їх представників в одне родове дерево (це майже 90% усіх) від XVIII ст. по 1922 рік.

Одна лінія Надичів має свій власний герб: 
У щиті, скошеному ламано праворуч на верхнє синє та нижнє зелене поля, золота стріла в балку, над і під вістрям та за оперенням стріли – по срібному хресту, над стрілою – золотий сокіл із розгорнутими крильми, перед яким такий же срібний хрест, під стрілою – золота бойківська розетка, ліворуч якої такий же срібний хрест. Щит увінчує лицарський шолом, вкритий синьо-зеленим наметом із золотим підбиттям. Клейнод: із золото-синьо-зеленого бурелету виходить Святий Миколай у синьому підризнику та червоному фелоні, червоній митрі, з золотим омофором і синьо-золотим набедреником, зі золотим німбом навколо голови, тримає у правці золотий жезл зі срібною хусткою, у лівиці – срібну розгорнуту книгу. Щитотримачі: праворуч – золотий бик-тур із червоними очима, ліворуч – воїн-бойко у срібних обладунках і золотому плащі та взутті, на золотому поясі має такий же ріжок і меч у чорних піхвах. Внизу на синій стрічці девіз золотом: DUM SPIRO SPERO (поки дихаю, сподіваюся). 
Герб склав і виконав Андрій Гречило (історик, голова Українського геральдичного товариства). 

А яких Надичів ще знаєте Ви? Що ще цікаве Ви чули? Пишіть та коментуйте.

З повагою,
Олег Стецюк-«Цайтунг»,
який походить з роду Надичів
м.Дрогобич

Немає коментарів:

На платформі Blogger.