Церква Св.Юра з Дрогобича увійшла в перелік 12 найкрасивіших будівель України


"The Cultural Tutor", який має аудиторію у понад 1,5 млн підписників на Твіттер, опублікував збірку 12 найкрасивіших будівель України. Серед них і наша дрогобицька гордість, наша душа міста  церква Святого Юра, яку ще ми називаємо "поемою в дереві". Її розташували на 5 сходинці. 


Ресурс про храм написав наступне: "Україна має багату історію дерев’яних церков – і ця, яка є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, може бути найбільшою."


Також у списку: 1.Хотинська фортеця (Khotyn Fortress), 2.Дім Химер у Києві (Chimaera House, Kyiv), 3.Андріївська церква у Києві (St Andrew's Church, Kyiv), 4.Станція Золоті Ворота у Києві (Zoloti Vorota Metro Station), 6.Резиденція митрополитів у Чернівцях (Residence of the Metropolitans, Chernivtsi), 7.Інститут інформації у Києві (Institute of Information, Kyiv), 8.Успенський собор та Благовіщенський собор у Харкові, 9.Одеський оперний театр (Odesa Opera and Ballet Theatre), 11.Монумент "Україна-Мати" (Батьківщина-Мати) у Києві (Mother Ukraine, Kyiv), 12.Будинок вчених у Львові (The House of Scientists, Lviv). 



Фото, яке використав ресурс, це фото церкви Святого Юра, яке було визнаного найкращим у конкурсі "Вікі любить пам'ятки" у 2020 року. Авторкою цього фото є пані Олена Курило. 


КОРОТКА ДОВІДКА: У 2013 році церква Св.Юра внесене до списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО. В будівлі виділяють конструкційні елементи XV ст. (чит. "Нариси з історії Дрогобича", С.79.). Остаточної архітектурної форми набула у другій половині XVII ст. Інтер'єр святині дивує своїм розписом XVII-XVIII ст. Храм досі відчиняє залізний ключ, якому декілька сотень років. Об'єкт є частиною Відділу пам'яток дерев'яної архітектури музею "Дрогобиччина". "Поему в дереві" можна оглянути і віртуально, але найкраще, звісно, це побачити її вживу. 


P.S.На завершення процитую слова місцевого священника отця Ігоря Цмоканича, який про церкву сказав так: "Поема в дереві зовні. Біблія у фарбах із середини" . 


Джерело: Крихти Дрогобича - блог Олега Стецюка

фото: Wikipedia, Олена Курило

Немає коментарів:

На платформі Blogger.