Дрогобицький рід Кобєрських


Так вже склалося, що цікавлюся деякими дрогобциькими родами. І серед них рід Кобєрських, котрих я відношу до розряду "корінних дрогобицьких родів" (тобто, тих, що проживали у Дрогобичі щонайменше із 18 століття по 1939 рік. Якби не дослідження і не складання родоводу славної дрогобицької сім'ї Коссаків, то Кобєрськими не зацікавився би. 

історія міста Дрогобича

КОБЄРСЬКІ/КОБЕРСЬКІ (Kobierscy), польський шляхетський рід гербу Прус І, що проживає у Дрогобичі щонаймеше із середини XVIII ст. Мешкали у місті початково на передмісті Міські Загороди та Лішнянському передмісті. 

Вочевидь, прізвище отримали від села Кобєрин/Кобєжин (Kobierzyn), що нині є частиною міста Кракова. Відомо, що початок “дрогобицьким Кобєрським” дав Францішек Кобєрський та Маріанна Погорецька. [Можливо, у Дрогобичі, як припускаю, жила і сестра згаданого Францішка шляхтянка Терезія Кобєрська (*1727-1800), яка була одружена із шляхтичем Юзефом Лопушанським, від них далі йде "дрогобицька лінія" Лопушанських, котрі у центрі, при Ринку, мали будинок. Про Лопушанських чит. більше в Ігоря Смутка] 

Далі місцевий рід від Францішка у Дрогобичі йде від його двох синів: Яна Кобєрського (нар.бл.1751), його дружиною була шляхтянка Барбара Цибульська (нар.бл.1771); та від Іґнація Анджея Кобєрсього (нар. у Дрогобичі 22.2.1759), його дружиною була шляхтянка Анна Зєлінська (нар.бл.1773). Син Іґнація, Міхал, осів в Ясениці-Сільній, де одружився із шляхтянкою Анною Винницькою із Криниці, їхній первісток був названий Іґнацієм, на честь дідуся. Одними із чисельних нащадків Кобєрських є славні дрогобичани - брати Коссаки. 

До слова, на колишній землі Кобєрських побудовано значну частину будівлю, яка нині виконує функції головного корпусу Дрог. у-ту. Представники цього роду досі проживають у місті, чим продовжують історію старих місцевих родів Дрогобича. 

Олег Стецюк Уривок із "Дрогобич. Краєзнавчі нотатки" 

P.S.Якщо знаєте більше про цей рід, або я десь помилився, то пишіть-коментуйте та кидайте каміння в коментарі. 

#Kobierscy #Kossak #Drohobycz #Kobierzyn #Коберський

Немає коментарів:

На платформі Blogger.