Цитринова зупа, раки в майонезі та малинове суфле: що їли в ресторанах Трускавця 120 років тому
Автор: Олег Стецюк
Джерело: drohobych.city (опубліковано 5 лютого 2021)
Український оздоровчий курорт Трускавець має багату історію, яку творили також і його гості. Тут працювали десятки вілл зі своїми дешевими та розкішними апартаментами, а також одразу декілька ресторанів. Редакція Дрогобич.City переглянула історичні книжки і дізналася, чим вони пригощали своїх відвідувачів. Спойлер: знайти деякі страви у пошуку Google виявилося нереально.
У період з 1875-1900 рік у Трускавці діяли аж 7 закладів. А у 1900 році це були курортні ресторани Нижника, Козловського та приватні – пана Корчака й Жулкевського. Там можна було скуштувати страви української, французької, іспанської, німецької, італійської, угорської та польської кухні.
Що цікаво, при вживанні трускавецьких вод існував також окремий список дозволених і заборонених страв та напоїв. До останніх відносили, зокрема: абсент, біґос, гриби, краби, лосось, макарони, огірки, омлет, овечий сир, раки, соус із раків, шампанське, трюфелі, швейцарський сир, сальцесон тощо.
У 1900 році у польському місті Ясло вийшла книга доктора Едварда Кшижановського «Порадник для тих, хто лікується в Трускавці». У ній автор подав перелік страв і напоїв та їхню вартість на прикладі одного трускавецького курортного ресторану Франца Нижника.
Що ж там їли та пили? Перелік різного та смачнючого (без напоїв) був на майже 500 позицій. Найдорожчими були страви приготовлені із лосося. Перелік має не одну сторінку, тому подаємо лише деякі страви.
Супи, закуски та м’ясні страви
Автор: Дрогобич.CityУ 1913 році 1 долар США дорівнював 4,94 австро-угорським кронам, а згідно з калькулятором інфляції, 1 долар 1913 року (перший рік, доступний для порівняння) дорівнює 27 доларам 2020-го. Тож можемо припустити, що 1 крона початку ХХ століття дорівнює приблизно 5,5 сучасним доларам, або 154 гривням (за курсом $1 = 28 грн).
Окрім крон, в грошовому обігу того часу були також монети – гелери. 1 крона дорівнювала 100 геллерів. Тобто 20 гелерів = 31 гривня, 30 гелерів – 46 грн, 50 гелерів – 77 гривень, 150 гелерів – 231 гривня, а 240 гелерів – 370 грн.
Розсіл з французькими клюшечками/кльоцками. Ціна: 20 гелерів.
Розсіл з лазанками. Ціна: 20 гелерів. Лазанки – плаский і досить широкий макарон.
Сірий борщ з вушками. Ціна: 30 гелерів.
Різні види консоме (міцний бульйон з м’яса) в одну ціну – 40 геллерів. Наприклад,консоме з яйцем Poche, консоме з цвітною капустою або консоме Imperial.
Цитринова зупа (лимонна зупа). Ціна: 30 гелерів. Її готують із таких складників: рис, лимон, курячий бульйон, орегано, петрушка, цукор, білий перець.
Неаполітанська зупа. Ціна: 30 гелерів. Це суп на курячому або овочевому бульйоні з додаванням сметани або плавленого сиру з овочами; подають з макаронами або картоплею.
Зупа з раками. Ціна: 30 гелерів. До цієї зупи входять: раки, телячий бульйон, яєчні жовтки, масло, терта булка, сметана, сіль, перець, мускатний горіх.
Біґос гултайський (Bigos hultajski). Ціна: 70 гелерів. Сьогодні цю страву готують із цибулі, духм’яного перццю, лаврового листа, солі, квашеної капусту, муки, бульйону, смальця, м’яса, чаберу, лікера та білокачанної капусту.
Крокет з мізків та крокети із телячих легенів. Ціна: 50 гелерів. Це страва із фаршу (або овочів) в сухарях, яку обсмажують у фритюрі.
Фрикандо теляче з калярепками. Ціна: 1 крона. Калярепа – це кольрабі, яка виглядом і смаком нагадує ріпу та є різновидом капусти.
Тушкована телятина з раками, печінка по-варшавськи та печінка по-угорськи. Ціна: 80 гелерів.
Печене
Біфштекс по-татарськи. Ціна: 1 крона 80 гелерів. В основі сире м'ясо (яловичина або в’ялена конина) та яєчний жовток.
Шатобріан (стейк). Ціна: 1 крона 90 гелерів.
«Філе теляче а ля Монте-Карло». Ціна: 1 крона 50 гелерів.
Філе теляче з каперсами. Ціна: 1 крона 50 гелерів.
Філе трускавецьке (Filety truskawieckie). Ціна: 1 крона 50 гелерів.
½ Качки з яблуневим п’юре. Ціна: 1 крона 20 гелерів.
Телячі котлети з раками. Ціна: 1 крона 40 гелерів.
Полядвиця англійська (копчене філе). Ціна: 1 крона 10 гелерів.
Розбратель трускавецький (Rozbratel truskawiecki). Ціна: 90 гелерів.
Перський шашлик (Szaszłyk perski). Ціна: 1 крона 30 гелерів.
Шашлик женевський (Szaszłyk genewski). Ціна: 1 крона 50 гелерів.
Султанський шніцель (Sznycel sułtański). Ціна: 1 крона 20 гелерів.
Шніцель телячий з грибами (Sznycel cielȩcy z grzybkami). Ціна: 1 крона.
Фарширований заєць. Ціна: 1 крона.
Зрази по-паризьки. Ціна: 1 крона 40 гелерів.
Карбонадль (карменадль) з вепра (тобто, котлети з дикого кабана). Ціна: 90 гелерів.
Смажена сарна (козуля) з крем-соусом. Ціна: 1 крона 20 гелерів.
Риба і раки
Карп з маслом. Ціна: 1 крона 30 гелерів.
Куліб'як з рибою (Kulibiak z ryby). Ціна: 60 гелерів.
Маринований лящ. Ціна: 1 крона 20 гелерів.
Лосось з голландським соусом (Losos z sosem holenderskim). Ціна: 2 крони 40 гелерів. Голландський соус готують із яєчних жовтків, вершкового масла та лимонного соку.
Щука із сарделями (Szczupak z sardelami). Ціна: 1 крона 60 гелерів.
Раки в майонезі (Raki w majonesie). Ціна: 1 крона.
Гарнір
Бурячки (Buraczki). Ціна: 30 геллерів.
Каляфйор з маслом (цвітна капуста). Ціна: 80 гелерів.
Тушковані грибочки з яйцем. Ціна: 70 гелерів.
Ласощі
Автор: Дрогобич.CityГамбурзький торт (Tort hamburski). Ціна: 60 гелерів.
Штрудель із черешнями. Ціна: 60 гелерів.
Дріжджовий сирник. Ціна: 60 гелерів.
Пиріжки з черешнями. Ціна: 60 гелерів.
Шоколадна роляда (Rolad czekoladowy). Ціна: 60 гелерів.
Малинове суфле зі сметаною. Ціна: 1 крона.
Напої та алкоголь
У закладі пропонували компот з яблук (50 гелерів), з грушок (60), зі слив (60), з черешні (60) та аґрусу (70). З холодних та гарячих напоїв подавали: білу та чорну каву, чаї, а також – «Giesshübler Mattoniego»
, «Selters»
, «Grog»
Перелік алкогольних напоїв включав майже 60 позицій, а саме: білі австрійські вина (зокрема, Klosterneuburger, Nussberger) та червоні (Vöslauer Kleinoscheg, Vöslauer Goldek Schlumberger), угорські вина (Szamorodner, Tokayer stary wytrawny, Zieleniak), німецькі вина (Johannisberger blanc, Braunberger, Pissportner), французькі вина (St.Julienne, Hautes Sauternes, Chatteau-Iguem), іспанські вина (як Vermoutt de Tourino, Madeira Dry) та шампанське (зокрема, Pommery & Greno, Carte Blanche, Chatteau Kleinscheg), а також різні коньяки.
Немає коментарів: